

Evy Kempenaers
Antropologe, schrijfster & storyteller
Ik ben Evy (°1984, Antwerpen), antropologe, schrijfster en gepassioneerd door verhalen en narratief werk.
Echte verhalen van echte mensen hebben me altijd al geboeid. Met Masterdiploma's in de Sociale en Culturele Antropologie en in de Internationale Betrekkingen en Diplomatie, verkende ik gedurende enkele jaren de wereld van Europese en internationale samenwerking, ontwikkelingssamenwerking en internationaal cultuurbeleid. Zowel privé als professioneel kreeg ik de kans om verschillende keren voor langere tijd in het buitenland te wonen en te werken. Stuk voor stuk ervaringen die mij als persoon verrijkten en die ik voor altijd zal koesteren.
Intussen heb ik gekozen om mijn passie voor het schrijven en vertellen van verhalen alle ruimte te geven. Mijn pen staat nooit stil. Iedereen heeft een verhaal dat de moeite waard is om te koesteren en te delen. Ik ben een enthousiaste 'zinzoeker' en mijmeraar, gevoelig, gedreven en gebeten door het leven. Ik duik graag de diepte in op zoek naar wat mensen drijft. Om dan met hun verhaal en nieuwe inzichten weer boven te komen.
Vanaf 2014 verdiepte ik me steeds meer in het schrijversvak en volgde ik verschillende opleidingen in de narratieve gesprekstechnieken. Ik werd levensverhaalschrijver en schreef intussen vele boeken in opdracht van Zorgbedrijf Antwerpen.
Vanaf 2019 spreid ik mijn vleugels wijd open voor nog meer narratieve projecten. Met grote en kleine verhalen in boeken, ceremonies en workshops. En dat steeds op maat van de verteller. Want elk verhaal is de moeite waard om te bewaren. Voor altijd!

De kunst van narratief werk
BIOGRAFISCH INTERVIEW | Een narratief gesprek is een biografisch interview: een reflectief gesprek over verschillende ervaringen en processen in iemands leven. Elke gebeurtenis krijgt betekenis in iemands levensparcours, zoals het tot nu toe liep. De gesprekken houden het midden tussen journalistiek en psychologie.
WAARDEN EN OVERTUIGINGEN | Mensen leven volgens overtuigingen en waarden die zij belangrijk vinden. De interviewer onderzoekt, luistert en begrijpt iemands verhaal vanuit zijn/haar persoonlijke intenties en overtuigingen. Vanuit zijn/haar principes, waarden, normen, dromen en wensen.
PERSOONLIJK PERSPECTIEF | De verteller plaats zijn verhaal in perspectief en vanuit een nieuwsgierige houding brengt de interviewer waardevolle, maar ondergesneeuwde verhaallijnen, acties en ervaring opnieuw aan de oppervlakte. Vaak gaat iemand opnieuw helder zien waarom iets gebeurde zoals het gebeurde, komen er frisse inzichten en krijgt een levensverhaal een betekenisvolle rode draad. Die samenhang zorgt voor een positief en voldaan gevoel bij de verteller.
LOUTEREND | Op verhaal komen kan erg louterend zijn. Er is tijd voor mijmering, reflectie en rijke beschrijvingen. Bij narratieve gesprekken gaat het in essentie niet om feitelijke correctheid, maar om de beleving ervan.